VRIJ-ONVRIJ
Merksplas/Wortel

30 maart tot 30 juni 2019

De tentoonstelling "Vrij/Onvrij" duurt drie maanden en loopt van 30 maart 2019 tot en met 30 juni 2019 en wordt georganiseerd door het Gevangenismuseum van Merksplas.
De curator is Jef Van Leeuw, een beeldhouwer woonachtig in Vosselaar.

De expo staat in de buitenlucht en bestaat uit een collectie beelden, aangevuld met kunstvoorwerpen gemaakt door de cursisten van de kunstacademie van Turnhout en de leden van de Werkgroep Amateurkunsten van Merksplas, aangevuld met individuele kunstenaars. De kunstobjecten bevinden zich deels in de "vrije ruimte" rondom De Klapekster in Wortel en de Grote Hoeve in Merksplas.
Anderzijds staan een aantal beelden en kunstobjecten ook in de "onvrije" ruimte, met name achter "den draad" van de gevangenissen in Wortel en Merksplas alsook het gesloten centrum voor illegalen in Merksplas.

Buren bij kunstenaars
De bedoeling van deze tentoonstelling is om de bezoeker een link te bieden naar de historische achtergrond van de beide landloperskolonies. In Wortel werd in 1822 door het toenmalige Nederlandse bewind overgegaan tot de bouw van een "vrije" kolonie waar arme gezinnen werden ondergebracht in kleine boerderijtjes, met de bedoeling de boerenstiel te leren en op die manier later een nieuw leven te kunnen starten. In Merksplas werd de "onvrij" kolonie opgericht, een bedelaarshuis dat plaats bood aan 1000 landlopers en een eerder militair regime kende.
De tegenstelling "vrij/onvrij" heeft nog een tweede dimensie: momenteel ontwikkelen de beide locaties zich tot drukbezochte toeristische trekpleisters voor de dagjestoerist. Men fiets, wandelt, drinkt een glas en eet een hapje p^twee plaatsen waar vlakbij honderden mensen achter "den draad" van hun vrijheid werden beroofd. Ook van deze tegenstelling willen we de bezoeker bewustmaken.

Van de tentoonstelling wordt een luxueuze catalogus gemaakt die ook verkrijgbaar is in de winkel van De Klapekster. Natuurpunt Markvallei is op deze manier een actieve partner van het project.

Buren bij kunstenaars